Menu

Δραστηριότητες

Από το 2015 ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα του neion. Πρόκειται για μια ευρεία πρόταση δραστηριοτήτων και απευθύνεται στους διαμένοντες στο neion, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και σε όλους όσους βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις προτάσεις αυτές και θα ήθελαν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

act

Η περιοχή γύρω από το neion είναι ιδανική για δραστηριότητες που προωθούν τη σχέση με τη φύση και φέρνουν τον ταξιδιώτη σε επαφή με το περιβάλλον και τον τόπο.
Το βουνό των Σκάρων και η ευρύτερη περιοχή της ορεινής Λευκάδας με τα δεκάδες μονοπάτια και τους αγροτικούς δρόμους, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ενδοχώρα του νησιού με ποδήλατο ή με τα πόδια, είτε σε οργανωμένες ομάδες, είτε ανεξάρτητα με χάρτες και οδηγίες που παρέχονται στον ξενώνα.
Οι περίπατοι αυτοί μπορούν να συνδυαστούν με κάποια περιήγηση στους ιστορικούς σταθμούς των διαδρομών.
Επίσης οργανώνονται ξεναγήσεις στη χλωρίδα της περιοχής και σεμινάρια για τις ιδιότητες των βοτάνων και για την επιπλέον τόνωση του σώματος και του πνεύματος ενδιάμεσα από το περπάτημα και το κολύμπι, μαθήματα yoga, συγκέντρωσης και ισορροπίας.
Και επειδή πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού για την επικοινωνία και την όσμωση αποτελεί το φαγητό, μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε μαθήματα παρασκευής τοπικών πιάτων και εδεσμάτων, να συμφάει και να συζητήσει.

art

Ταυτόχρονα ξεκινάει και ένα εγχείρημα με ερευνητικό χαρακτήρα, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και δημιουργικές δράσεις, που στόχο έχουν να διερευνήσουν τις περιοχές μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες παρουσιάζουν τη δουλειά τους, παραδίδουν μαθήματα και σεμινάρια και οργανώνουν workshops, με σκοπό να επαναδιαπραγματευθούν τη λειτουργικότητα στην τέχνη, να την εντάξουν στην καθημερινή ζωή και να γεφυρωθεί το χάσμα με το σύγχρονο θεατή. Οι παραδόσεις και οι παρουσιάσεις γίνονται στο χώρο του neion, όμως οι δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη γύρω περιοχή και σε ολόκληρο το νησί – εξαρτάται από την κλίμακα και τη φύση του project και τη διάθεση του συμμετέχοντα – και υπό περιπτώσεις να εμπλέξουν ή να παρέμβουν στην τοπική κοινότητα και την κοινωνία του νησιού. Απευθύνονται σε όλους.
Παράλληλα διοργανώνονται και μικρότερης διάρκειας εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ντοκυμανταίρ και video art, συναυλίες, εκθέσεις και performance, που μπορεί να σχετίζονται με τα μεγαλύτερης κλίμακας projects ή να είναι αυτόνομες.
Επίσης λειτουργεί ο θεσμός του residency για καλλιτέχνες (εικαστικούς, media artists, συγγραφείς και performers) για την παραγωγή υπαίθριου ή ψηφιακού έργου, οι οποίοι καλούνται στο τέλος της διαμονής τους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Τέλος, καθότι το ΝΗΙΟΝ βρίσκεται στη Λευκάδα και η Λευκάδα φημίζεται για τις υπέροχες κάτασπρες παραλίες και τα κρυστάλλινα βαθυγάλαζα νερά της, αξίζει να γνωρίσει κανείς αυτό τον άλλου τύπου φυσικό πλούτο που βρίσκεται στις Δυτικές ακτές του νησιού.

Κάθε πρωτοβουλία για διοργάνωση οποιασδήποτε δραστηριότητας είναι καλοδεχούμενη και σας παροτρύνουμε να μας την κοινοποιήσετε.
Όλο το υλικό και οι αναλυτικές πληροφορίες για τα projects υπάρχει στο μπλογκ http://neion-a-r-c-t.tumblr.com.
Δείτε το πρόγραμμά μας για επιπλέον πληροφορίες και ημερομηνίες και δηλώστε συμμετοχή αποστέλλοντάς μας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση theneion@gmail.com.