Menu

Τοποθεσία

Το neion απέχει 15 χμ από την πόλη της Λευκάδας, 5 χμ από την παραθαλάσσια Νικιάνα και 10 χμ από το τουριστικό Νυδρί. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που συνδέει τη βόρεια με τη δυτική και την ανατολική πλευρά του νησιού.

Για να έρθει κανείς στο neion βγαίνοντας από την πόλη της Λευκάδας με κατεύθυνση προς Νικιάνα, στρίβει δεξιά στη διασταύρωση προς Σφακιώτες/Καρυά. Στην είσοδο του χωριού Λαζαράτα στρίβει αριστερά προς Αλέξανδρο. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί ο δρόμος, αν και διπλής κατεύθυνσης είναι αρκετά στενός. Μετά τον Αλέξανδρο, στα 700μ υπάρχει μια εκκλησία και η ταμπέλα του ξενώνα, απ’ όπου ξεκινάει ένα μικρό δρομάκι που οδηγεί στο neion.
Αν κάποιος έρχεται από την ανατολική πλευρά, φτάνει στο Περιγιάλι (περιοχή λίγο πιο έξω από το Νυδρί) και στη διασταύρωση ακολουθεί την κατεύθυνση προς Πλατύστομα. Οδηγώντας σ’ αυτόν το δρόμο με την καταπληκτική θέα, φτάνει στην πλατεία των Πλατυστόμων και στρίβει δεξιά. Σε 3 χμ συναντά μια εκκλησία και την ταμπέλα του ξενώνα, απ’ όπου ξεκινάει ένα μικρό δρομάκι που οδηγεί στο neion.

Στα μεγαλύτερα κοντινά χωριά τα Λαζαράτα 5 χμ και την Καρυά 5 χμ μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα απαραίτητα, καθώς υπάρχουν περίπτερα, σούπερ-μάρκετ και φαρμακείο. Επίσης στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Θα σας δοθούν αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στον ξενώνα.

Η γύρω περιοχή / αξιοθέατα

Η περιοχή Κιάφα (Κοκλάτα) μαζί με τα χωριά Αλέξανδρος (Μαυρογιαννάτα) και Κολυβάτα αποτελούν την κοινότητα Αλεξάνδρου, η οποία μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα υπήρξε από τις πιο μεγάλες και σημαντικές του νησιού, με μεγάλο πληθυσμό. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων της είναι ακόμα εμφανείς, υπάρχουν οι σκελετοί των δύο μύλων στο χωριό και ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να δει καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις, αμπελώνες και κοπάδια ζώων στο μικρό οροπέδιο, ανάμεσα από τους οικισμούς.
Εγκαταλείφθηκε σταδιακά όταν οι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς τη Νικιάνα και την πόλη της Λευκάδας με την πρώτη αύξηση του τουρισμού και για το λόγο αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι ένας περίπατος ανάμεσα στα παλιά σπίτια αξίζει γιατί μαρτυράει την ιστορία και φανερώνει το πέρασμα του χρόνου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και πάλι κίνηση στα χωριά αυτά, έχουν ξεκινήσει εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης, ενώ έχει ιδρυθεί και ο “Σύλλογος Φίλων Αλεξάνδρου ΦΗΓΟΣ”, που κάνει προσπάθειες για την ανάδειξη και την προστασία του τόπου και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Οργανώνει τους θερινούς μήνες εκδηλώσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα και την αειφορία όχι μόνο του οικισμού αλλά και του νησιού γενικότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το φυσικό τοπίο, όσο και για την αρχιτεκτονική, παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της ορεινής Λευκάδας, που είναι λιγότερο διαφημισμένη σε σχέση με τις αδιαμφισβήτητα υπέροχες παραλίες, τις οποίες όμως τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι πιο δύσκολο να απολαύσει κανείς λόγω του κόσμου και της κίνησης. Ξεκινώντας από το neion μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα μονοπάτια στα γύρω βουνά και στα φαράγγια, τα παλιά μοναστήρια και τις εκκλησίες κτισμένα ανά τους αιώνες και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Ενδεικτικά αναφέρονται το βουνό των Σκάρων, οι καταρράκτες της Ακόνης, το μοναστήρι του 17ου αι. του Αγίου Γεωργίου, το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων, το μοναστήρι του ΑΪ Γιάννη στο λιβάδι, η Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς, η παλιά συνοικία των Ρεκατσινάτων στην Καρυά, οι βόλτοι, το οροπέδιο όπου καλλιεργείται η φακή, ο Προφήτης Ηλίας και η αμερικανική βάση πάνω από την Εγκλουβή.

Λευκάδα

Η Λευκάδα βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Με έκταση 302,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 23.000 κατοίκους είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Είναι ένα νησί άμεσα προσβάσιμο οδικώς καθώς έχει την ιδιαιτερότητα να ενώνεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με μια πλωτή γέφυρα που το συνδέει με το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Το κλίμα της είναι μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι με δροσερούς ανέμους.

Το νησί έχει μεγάλο φυσικό πλούτο, εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, ακρωτήρια και όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια στην ανατολική και νότια πλευρά, ενώ στη δυτική πλευρά της που είναι απόκρημνη, βρίσκονται πολλές εκτεταμένες γαλαζοπράσινες παραλίες με άμμο. Λέγεται ότι η Λευκάδα πήρε το όνομά της από τα πετρώματα του νησιού που είναι λευκά, ασβεστολιθικά και δημιουργούν γκρεμούς στα νότια του νησιού και, ιδιαίτερα, στο ακρωτήρι Λευκάτα όπου έδωσε τέρμα στη ζωή της η ποιήτρια Σαπφώ για χάρη του Φάωνα. Για κάποιο διάστημα επί φραγκοκρατίας και ενετοκρατίας επικράτησε το όνομα Αγία Μαύρα (Santa Maura) από το όνομα του φραγκικού οχηρωματικού κάστρου που βρίσκεται στην είσοδο του νησιού.

Το έδαφος της Λευκάδας είναι κατά το 70% ορεινό με ψηλά βουνά εκ των οποίων η υψηλότερη κορυφή είναι τα Σταυρωτά (1.182μ.). Διαθέτει στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια με πλούσια βλάστηση και αξιόλογη χλωρίδα. Έχει αρκετές πηγές (πηγές της Κερασιάς στο Σύβρο), χείμαρρους που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες, (Δημοσάρης στο Νυδρί) και εντυπωσιακά φαράγγια (φαράγγι της Μέλισσας στους Σφακιώτες). Στη Λευκάδα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της. Είναι προορισμός ιδανικός για αγροτουρισμό ή άλλες εναλλακτικές μορφές τουριστικής δραστηριότητας.

Πώς να έρθει κανείς στη Λευκάδα:
Οδικώς:Το νησί συνδέεται με την υπόλοιπη Ελλάδα με μια πλωτή γέφυρα. Aθήνα-Λευκάδα 355 χμ. (περ. 5 ώρες οδήγηση μέχρι το ΝΗΙΟΝ), Θεσσαλονίκη-Λευκάδα 377 χμ. (περ. 5 ώρες οδήγηση μέχρι το ΝΗΙΟΝ).
Αεροπορικώς: Πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού για Πρέβεζα/Άκτιο.
Με υδροπλάνο: Σύνδεση με άλλα νησιά του Ιονίου.
Με φέρυ: Από Ιθάκη και Κεφαλλονιά.

Σε κάθε περίπτωση στη Λευκάδα το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο και η οδήγηση στις επαρχιακές οδούς πρέπει να είναι συνετή και προσεκτική.


Προβολή neion σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους