Menu

Ο ξενώνας

Τα χωριά του Αλέξανδρου βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού Σκάροι, το οποίο κατά το Γερμανό αρχαιολόγο W. Doerpfeld, είναι το όρος Νήιον που περιγράφει ο Όμηρος, απ’ όπου και πήρε το όνομά του ο ξενώνας και στο οποίο υπάρχει και το δάσος με τις αιωνόβιες βελανιδιές.

Στο λόφο της Κιάφας, απέναντι από τους Σκάρους, βρισκόταν και τα τρία κτίσματα που απαρτίζουν το neion. Tο 2000 αγοράστηκαν και ανακαινίστηκαν πλήρως, για να μετατραπούν σε ένα συγκρότημα με σύγχρονες ανέσεις και προδιαγραφές, ενταγμένο στην κλίμακα του τοπίου, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το neion είναι ένας εναλλακτικός προορισμός όπου οι ρυθμοί της φύσης αντιπαραβάλλονται στον έντονο και γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας του αστικού περιβάλλοντος και των πολυσύχναστων τουριστικών περιοχών και προσφέρει ηρεμία. Περιτριγυρισμένο από χαμηλούς λόφους γεμάτους πυκνή βλάστηση και αμπελώνες και το βουνό των Σκάρων με το αρχαίο δρυόδασος, απομονωμένο από την οχλοβοή και παραδομένο στη φύση, απευθύνεται στον περίεργο, δραστήριο, πνευματικό, ερευνητή – ταξιδιώτη και τον καλεί να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες και πρακτικές που αφορούν στη σύγχρονη τέχνη.

Τα δωμάτια

Το neion αποτελείται από δύο πλήρως ανακαινισμένα κτίρια και μπορεί να φιλοξενήσει έως είκοσι άτομα. Στα δωμάτια, όπως και σε όλον τον ξενώνα κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα και το ξύλο.

Το κυρίως κτίριο είναι διώροφο και έχει επτά δωμάτια, τρία δίκλινα και τέσσερα τρίκλινα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πρωινού, καθιστικό με τζάκι και βιβλιοθήκη και τα δύο από τα επτά δωμάτια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχει ακόμα ένα μικρό καθιστικό με βιβλιοθήκη.

Όλα τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, με ξύλινες οροφές και πατώματα, θέα στην αυλή, τα γύρω χωριά και τη θάλασσα, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους, έχουν δικό τους μπάνιο και είναι εξοπλισμένα με ψυγειάκι και σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης. Εναλλακτικά για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν και ανεμιστήρες. Στα μπάνια υπάρχουν προϊόντα υγιεινής και πιστολάκι για τα μαλλιά.

Το δεύτερο κτίριο είναι μονόχωρο, άνετο με τζάκι, μπάνιο και κουζίνα και μπορεί να φιλοξενήσει έως και έξι άτομα.

Η διαμονή

Η μέρα στο neion ξεκινάει με ένα πλούσιο πρωινό, που παρασκευάζεται καθημερινά από εμάς με βάση τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και σερβίρεται σε μπουφέ και κατά τη διάρκεια της μέρας σερβίρονται ροφήματα και ποτά, τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει σε κάποια από τις κρυφές μεριές του ξενώνα: στο μεγάλο τραπέζι της εισόδου, στο τραπέζι – πόρτα, όπου πάντα φυσά δροσερό αεράκι, στην αυλή με παρέα ή στην “Κόκκινη Πλατεία” με θέα στη θάλασσα και τα νησιά.

Οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια που διοργανώνει το neion πραγματοποιούνται στους υπαίθριους χώρους του ξενώνα, στην “Κόκκινη Πλατεία” ή στο αλώνι και τα μαθήματα γιόγκα στο ισόγειο και σε κάποιους από τους υπαίθριους χώρους.

Οι πιο ανήσυχοι πνευματικά επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τη βιβλιοθήκη, ενώ για τους πιο αθλητικούς υπάρχουν διάφορες διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή, που κανείς μπορεί να ακολουθήσει με τα πόδια ή με ποδήλατα που διατίθενται στον ξενώνα.

Φτάνοντας υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, εντός του ξενώνα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου (wi-fi).